PROGRAMME Day 26

 

Duurzame merken zijn ontstaan uit de passie en nood van de oprichters. Dat kunnen bijvoorbeeld surfers zijn die zien dat de (micro)plastic in de oceaan hun passie kapot maakt. Of mensen die houden van streetwear kleding en geen duurzame kleding volgens hun stijl en smaak vinden. Of...

Ze besluiten het daarom maar zelf te doen en starten meestal hun merk vanaf nul. Dit heeft het voordeel dat ze bij het begin over alle stappen kunnen nadenken en de meest duurzame keuze kunnen maken.

Als het gaat over hun merk kunnen ze stilstaan bij bepaalde keuzes. En die keuzes kan je ook maken als consument. Zo kunnen jullie stilstaan bij wat voor jullie duurzaam betekent. Want dit hangt (ook) af van jullie waarden en normen. Zo had ik bijvoorbeeld eens een vrouw die tijdens een lezing boos werd omdat ik zei dat seepje ,een natuurlijke wasschil, potentieel een duurzame optie is. Maar die wasschil komt van Nepal dus dat vond zij niet kunnen. Het is dus persoonlijk en aan jou om te beslissen wat dit voor jou betekent.

 

Hieronder dus een aanzet tot zaken waar je rekening mee kan houden. Als je hiermee van start wilt gaan ,raad ik je aan te selecteren wat jij belangrijk vindt. En vervolgens aan te vullen met zaken die je gaandeweg tegenkomt.

 

 

Is het lokaal gemaakt? Is heel het stuk op veel dezelfde locatie gemaakt?

Is het in Europa gemaakt?

Is het verder weg gemaakt maar volgens  Fairtrade standaarden?

Krijgen de deelnemers een living wage (leven) in plaats van een minimum wage (overleven)?

Hoe wordt vervoer geregeld?

Welk verpakkingsmateriaal gebruikt het?

Is het gemaakt uit duurzame stoffen? Duurzame stoffen houden rekening met zaken zoals landgebruik, watergebruik, energie, afvalbeheer,..  maar ook leefomstandigheden als het van dierlijke oorsprong is.

Gaat het merk recycleren? Dus niet enkel inzamelen van oude kleren maar echt plannen hebben om hier iets mee te doen.

Is het tijdloos?

Is het kwalitatief?

Hoeveel collecties zijn er op jaarbasis?

Is het moduleerbaard?

Is het repareerbaar? (helpen de merken hierbij).

Ook denk ik dat het belangrijk is om hier realistische verwachtingen in te hebben. 100 % duurzaam bestaat niet. Ook wij als consument kunnen bijna niet 100 % duurzaam zijn. Ik denk dat het veel belangrijker is dat merken aangeven wat ze doen, waar ze op botsen en wat hun ambities zijn. Soms is het een proces, ook samen met hun leveranciers. Het grote merk Armed Angels bijvoorbeeld begeleide Indische boeren in de transitie naar duurzame katoen. Langetermijn relaties en transparantie zijn hierbij belangrijk. Wat tof is aan dit merk is dat ze heel openlijk bloggen over hun uitdagingen. Ook als er dingen misgaan, wat altijd kan gebeuren, delen ze.