top of page

CHALLENGEDay 22

 

 

Eind februari bezocht ik het sorteercentrum van opnieuw en co in Mortsel. Voor zij die hen niet kennen: ze hebben vijf tweedehandswinkels en de kilomeet waar je kleren per kilo koopt :-). Ze zorgen voor lokaal hergebruik wat een super belangrijke schakel is in het vermijden van afval. Ik was echt onder de indruk van mijn bezoek. In dit filmpje vind je enkele sfeerbeelden. Niet alleen is het ongelooflijk wat ze aan kleren en ander materiaal verwerken en welke positieve impact ze hierdoor op het milieu hebben. Bovendien is het ook een sociaal tewerkstellingsproject.

 

Hieronder wat cijfers:

  • 17 kg of 45 % van alle ingezamelde producten wordt herverkocht in de 5 winkels. Dit is het hoogste cijfer in Vlaanderen.

  • Er werken 450 medewerkers waarvan 200 met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  • Elke jaar worden er 1 miljoen kleren verwerkt.

  • 1/3 van hun kleren wordt herverkocht en krijgt zo een nieuw leven.

  • Van deze kleren wordt 80% binnen de 4 weken verkocht. De rest wordt in de kilomeet verkocht.

  • 1 kg herverkochte kleren betekent 1 kilogram minder CO2 uitstoot.

Zoals je kan lezen is er een deel kleren die ze niet kunnen verwerken. Deze worden dan "gedowncycled "tot vulling voor kussens van auto's, vodden,...  ook verbrand en begraven. Een deel wordt naar ontwikkelingslanden gestuurd. Maar dit zorgt dan weer voor problemen in die landen. Het circuit van kringloopwinkels waarvan ook kringloopwinkel Antwerpen een belangerijk speler is, is dus van groot belang.  

bottom of page