top of page

CHALLENGEDay 25

AntwerpSix-94.jpg

 

Duurzaam aankopen begint voor je naar de winkel trekt. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Heb ik dit echt nodig? Dit is de eerste vraag op mijn shopping checklist, die ik voor mijn tour organiseerde. Natuurlijk is iets nodig hebben relatief. Maar nu je een beter zicht hebt op jouw kleerkast kan je dit wel beter inschatten.

  2. Sluit het aan bij mijn stijl en past het bij de rest van mijn kleerkast.

  3. Stel jezelf de vraag of je het 30 keer zult dragen? Een initiatief van Livia Firth (de vrouw van Colin ;-)) om mensen te stimuleren om hun kleren meer te dragen. Het gemiddelde is 8 keer en dat is te laag.

  4. Is het kwalitatief gemaakt? Niet altijd makkelijk in te schatten. Maar als de knopen en naden al loshangen is dit niet zo'n goed teken. (afbeelding fashion revolution)

Ik vind het altijd een uitdaging om te kiezen uit al die mooie winkels, merken en initiatieven.

Deze drie initiatieven koos ik voor een speciale rede.

People Tree:

 

Voor heel wat kledingarbeiders zijn de arbeidsomstandigheden nog zeer slecht. Deze challenge heeft geen ruimte om hier dieper op in te gaan. Tijdens de corona crisis bleek nogmaals dat zij die onze kleren maken niet goed behandeld worden. Heel wat merken cancelden hun orders waardoor de arbeiders geen loon hadden. Voor mensen zonder spaargeld is dit dramatisch. Wil je hier iets in betekenen? Dan kan je deze petitie hier tekenen.

 

Dit is waarom ik People Tree koos. Het zit in de merknaam zelf, zij zetten mensen voorop, al meer dan 25 jaar. Safia Miney was dan ook één van de pioniers in duurzame mode. Ze startte toen ze zelf als jonge moeder in Japan duurzame kleding wou kopen en niet vond. Ondertussen is het een belangrijk duurzaam merk. Maar het werkt nog steeds wereldwijd met kleine ateliers en wil het vakmanschap van kleding maken in de picture zetten. Het is een merk dat een basic collectie heeft maar evengoed samenwerkt met het Victoria en Albert Museum in Londen voor een speciale collectie.

 

Studio Ama

 

Ook voor onze Belgische winkels en merken was deze corona periode niet evident. In dit lijstje mag dan natuurlijk een Belgisch merk niet ontbreken. Het is niet enkel ontworpen maar zelfs made in Belgium, wat toch vrij uitzonderlijk is. Maar uitzonderlijk is dan ook Soroya, de vrouw achter dit hype merk. Zo produceert zij in een sociaal tewerkstellingsatelier met resten stof van partners zoals Claryssse (badstof) en Libeco (linnen). Ik ben een grote fan van het Hotel T-shirt dat hier uit voortvloeide. Ook de Oscar rok die op basis van oude hemden van de Ecoso Kringwinkel gemaakt wordt is tof. Super tof is, is dat je er jouw eigen stempel op kan drukken door zelf kleuren en stof te kiezen. Het is misschien het moment om te investeren in een uniek Belgisch stuk. Speciaal voor de deelnemers aan de challenge geeft Studio Ama € 8 korting. De kortingscode is 30daysbright en enkel voor deelnemers.

 

HOST

 

Ik plande mijn eerste tour 3,5 jaar geleden in Amsterdam. Gewoon omdat er een te beperkt leuk aanbod was in België. Tegen mijn eerste tour was dit aanbod er wel en dit was één van de eerste winkels waar ik naartoe ging. Zij zaten toen in een tijdelijk pand in het centrum omdat er een probleem was met hun verbouwing. Nu zitten ze al een paar jaar in een prachtig pand in Berchem. De zusjes Eva en Laura hebben een mooie selectie van slow fashion kleren om in te investeren. Merken zoals Näz maar ook een meer toegankelijke merk zoals Armed Angels. Je kan hier ook iets eten, ze doen high tea, brunch en de cakes zijn "to die for" ;-). Leuk als uitstapje dus

bottom of page