top of page

PROGRAMME Day 21

 

Mila & Jules

 

Tussen twee coronagolven je zaak openen? Margot deed het! Met deze zaak was ze niet aan haar proefstuk toe. Jaren eerder richtte ze tijdens haar studententijd haar eigen merk Mila en Jules op. Zalig zachte loungewear die ze in goede omstandigheden in Portugal laat maken. Als stof koos ze voor duurzame bamboe. In België geeft ze zelf de finishing touch aan de kleding met leuke geborduurde quotes. Dit merk is het huismerk van de winkel en is tijdloos en altijd voorradig. Daarnaast verkoopt ze een selectie van eigenzinnige slow fashion merken die je niet overal kan vinden. Een aanrader voor wie van originele en kwalitatieve merken houdt. Speciaal voor de deelnemers aan dit programma geeft Mila & Jules 10 % korting. De code is bright10 en geldt enkel voor deelnemers tot en met zondag 11/07.

 

 

KSTMIZD

 

 Toen Jolien in 2015 haar modeopleiding in avondschool startte, had ze niet de intentie om ooit zelf een merk op te richten. Maar de opleiding deed haar interesse wel groeien. Pas toen ze haar voorliefde voor het upcyclen van oude kleren ontdekte, besloot ze ervoor te gaan.

Jaren later is dit nog altijd het hart van KSTMIZED mooie en unieke kleren gemaakt uit geüpcyclede oude kleren en overstockstoffen. Een van haar broeken is bijvoorbeeld gemaakt van oude gordijnen van haar oma. Maar bij geen enkel van haar kledingstukken is het te zien dat ze eigenlijk allemaal uit "afval" bestaan. "One woman's trash is (transformed into) another woman's treasure" is hier letterlijk te nemen. Wat mooi is, is dat alle kleren nog in België gemaakt worden in een sociaal tewerkstellingsatelier. Heb je een afgedragen kledingstuk waar je geen afscheid van kan nemen? Ook hier kan je bij KSTMIZED voor terecht. Jolien tovert dit eigenhandig om in een nieuw kledingstuk. Speciaal voor de deelnemers aan dit programma geeft Kstmized, 10 % korting. De code is BRIGHT10 en geldt enkel voor deelnemers tot en met 30 September 2021.

Studio Ama:

 

Ook voor onze Belgische winkels en merken is het post corona niet evident. In dit lijstje maak ik daarom graag ruimte voor een paar Belgisch merken. Studio Ama is niet enkel ontworpen maar zelfs made in Belgium, wat toch vrij uitzonderlijk is. Maar uitzonderlijk is dan ook Soroya, de vrouw achter dit hippe merk. Zo produceert zij in een sociaal tewerkstellingsatelier met resten stof van partners zoals Claryssse (badstof) en Libeco (linnen). Ik ben een grote fan van het Hotel T-shirt dat hier uit voortvloeide. Ook de Oscar rok die op basis van oude hemden van de Ecoso Kringwinkel gemaakt wordt, is leuk.

 

Het is misschien jouw moment om te investeren in een uniek Belgisch stuk. Ze is te koop in Supergoods in Gent en je kan ook een afspraak maken bij haar in het atelier. Heel leuke plek om te ontdekken trouwens;  Daarnaast heeft ze een mooie webshop. Speciaal voor de deelnemers aan dit programma geeft Studio Ama, 12 euro korting. De code is B.RIGHT12 en  geldt enkel voor deelnemers tot en met 31 juli 2021. Met gratis verzending en  je krijgt een herbruikbare geschenkverpakking cadeau.

Supergoods:

 

 8 jaar geleden openden Anne en Tonny hun supergoods deuren in Mechelen. Eerst als ecodesignwinkel maar al snel evolueerde het tot een duurzame  lifestyle en kledingwinkel.  Een aantal jaren later opende ze ook hun deuren in Gent en Antwerpen. Hierbij zijn ze de enige zelfstandige duurzame mode keten. Wat ik super cool vind.  Ze hebben een uitgebreide collectie voor vrouwen en heren. Daarnaast verkopen ze een mooi gamma aan lifestyle producten zoals de guppy friend wazak  maar ook bijvoorbeeld shampoo, deo en andere bio cosmetica. Zelf vinden ze het belangrijk om het gebruik van synthetische materialen tot het minimum te beperken. Je vindt dit enkel in producten waar er momenteel geen  alternatief  voor is zoals badpakken, regenjassen,... Hun kijk op duurzaamheid is heel doorgedreven. Zo werken ze voor hun online service samen met de fantastische herbruikbare  repack  waardoor er geen verpakkingsafval is. Speciaal voor de deelnemers van het programma biedt supergoods  een korting van 10 euro vanaf een aankoop van 50 euro.. De code is BRIGHTWARDROBE!.  Deze is enkel voor deelnemers en geldt tot en met 30/09/21.

Tropas staat voor troepen in het Spaans. Het is eigenlijk een Belgisch merk met een hart voor Spanje. Ik vervoeg met een paar van hun sneakers trots de rangen. In de zomer kan je mee marcheren met een paar stylish houten heels. Anders dan bij een "gewoon leger" is uniek zijn hier de sleutel. Zoals elke mens is elke schoen speciaal. Geen twee paar zijn hetzelfde. Dit komt omdat al hun schoenen gemaakt zijn van oude jeans. Hieruit wordt in België in een sociaal tewerkstellingsatelier stof versneden. Voor de productie van de schoenen kiest ook Caro voor het Spaanse vakmanschap. Speciaal voor de deelnemers aan dit programma geeft Tropas, 5 % euro korting. De code is BRIGHT en  geldt enkel voor deelnemers tot en met 31 juli 2021.

People Tree:

Voor heel wat kledingarbeiders zijn de arbeidsomstandigheden nog zeer slecht. Dit programma heeft geen ruimte om hier uitgebreid op in te gaan. Maar daarom koos ik wel een merk dat hier heel hard op inzet. Oprichtster Safia schreef ook het boek  Slave to Fashion. Tijdens de corona crisis bleek nogmaals dat zij die onze kleren maken niet goed behandeld worden. Heel wat merken cancelden hun orders waardoor de arbeiders geen loon hadden. Voor mensen zonder spaargeld is dit dramatisch. Wil je hier iets in betekenen? Dan kan je hier meer informatie vinden en een petitie tekenen .

 

Dit is waarom ik People Tree koos. Het zit in de merknaam zelf, zij zetten mensen voorop, al meer dan 25 jaar. Safia Miney was dan ook één van de pioniers in duurzame mode. Ze startte het toen ze zelf als jonge moeder in Japan duurzame kleding wou kopen en niet vond. Ondertussen is het een belangrijk duurzaam merk. Maar het werkt nog steeds wereldwijd met kleine ateliers en wil het vakmanschap van kleding maken in de picture zetten. Het is een merk dat een basic collectie heeft maar evengoed samenwerkt met het Victoria en Albert Museum in Londen voor een speciale collectie.

Wil je zelf verder op zoek gaan naar merken en winkels. Dan kan je op het platform van COSH terecht. Je vindt hier een overzicht van merken die ze hebben gescreend volgens criteria zoals arbeidsomstandigheden, stoffen, milieu,... COnscious Shopping made easy is echt een aanrader.

 

Wil je het liever live ontdekken? Doe dan zeker meer aan een B.Right Sustainable Fashion Tour. 

AntwerpSix-95.jpg
bottom of page