top of page

VerdiepingCapsule

AntwerpSix-95.jpg

 

De principes van de capsule wardrobe:

 

 

Ik schrijf hier speciaal de "principes van" omdat ik er natuurlijk geen voorstander van ben om alles "buiten te kieperen" ;-). Net zoals bij stijl denk ik dat dit iets is dat mag rijpen. Je kan dus zelf bepalen welke principes je inspireren en die je dus wil integreren. Je kan ook per seizoen met capsules werken waarbij je gewoon een deel van jouw kleerkast gaat selecteren.

 

Voor mij is de essentie van een capsule wardrobe een slimme kleerkast. Deze is zo opgebouwd dat alles of toch veel met elkaar te combineren valt. De kleerkast bevat een bepekt aantal stuks. Vaak spreekt men over 33. Eigenlijk kan je zelf bepalen hoeveel stuks je wenst te hebben. Het streefdoel is dus niet die 33. Maar eerder een mindset en een kleerkast die voor jou werkt.

 

 

Dit zorgt ervoor dat:

 

 • Je perfect weet wat er in jouw kleerkast hangt.

 • Je kleerkast opgeruimd en proper is.

 • Je makkelijk outfits kan samenstellen.

 • Je geen tijd verliest 's morgens.

 • Je in een winkel perfect weet wat je "nog nodig hebt".

 • Je meer ruimte krijg om te investeren in (duurzame) stuks

 • Je creatiever wordt met de stuks die je wel gebruikt.

 

Hoe vertaal je dit nu naar jouw eigen kleerkast?

Opdracht:

 

De eerste stap bij het opstellen van een capsule wardrobe is door jouw huidige kleerkast te gaan. Jullie zijn dus goed bezig ;-). De opgedane inzichten en de bijhorende excel zullen jullie helpen.

Neem jouw excel erbij. We gaan starten met onszelf een paar vragen te stellen. In de capsule wardrobe worden sport- en outerwear niet gerekend. Ook ondergoed, kousen en accessoires horen hier niet bij.

 

 1. Wat is de mix van boven en onderstukken?

 2. Hoeveel stukken heb je die je als basic beschouwt? Hiermee wil ik zeggen basis stukken die met heel veel te combineren vallen.

 3. Wat is mijn lievelings- pasvorm/kleur/stof?

 4. Heb ik genoeg variatie in soorten van kleding? Kan ik in laagjes werken?

 5. Is mijn kleerkast zo opgebouwd dat het meeste met elkaar te combineren valt?

 6. Sluit het aan bij de verschillende "taken" die ik doe?

 7. Hoeveel outfits schat ik dat ik uit de kleerkast kan samenstellen. Bij het laatste is het belangrijk om jouw creativiteit te gebruiken. Kunnen bepaalde stukken op verschillende manier gedragen worden.

 8. Accessoires hoef je dus niet mee te tellen maar spelen een belangrijke rol in het creëren van verschillende looks. Breng goed in kaart welke accessoires je hebt, duid hierbij ook aan de stuks die je graag en minder graag draagt.

 

De antwoorden op deze vragen vormen de basis voor het opstellen van een capsule wardobe. We gaan hier tijdens de workshop verder mee aan de slag.

Voor zij die al wat extra inspiratie zoeken voor de workshop. Ik zocht en vond een goed filmpje van Justine Leconte,

Ze heeft ook een duurzaam merk. Je zult merken dat we een deel van het filmpje tijdens de challenge deden.  We hebben al een serieuze voorsprong :-). Ze verwijst ook naar een aantal andere  filmpjes voor zei die de smaak te pakken hebben ;-). 

bottom of page