top of page

PROGRAMME Day 18

AntwerpSix-98.jpg

 


Katoen is de tweede meest gebruikte stof op wereldschaal. Het afgelopen jaar werd er heel wat over katoen geschreven. Bij momenten leek het de duivel zelf :-). Ja, katoen kan een serieuze negatieve impact hebben zowel op mens als milieu. Maar dit komt in eerste instantie omdat er wereldwijd veel te veel verbouwd wordt. Het is de tweede meest gebruikte stof ter wereld. Er worden teveel chemische producten in de teelt gebruikt. Bovendien is het een zeer dorstige plant. Om jou een idee te geven: voor één jeansbroek is er gemiddeld 7000 liter water nodig. Dit is ongeveer wat je op 10 jaar tijd drinkt...

 

Ik ging in september 2019 naar India en bezocht heel wat duurzame mode initiatieven waaronder een organisch katoen plantage. Je vindt mijn reisverslag hier.  

 

En als je meer wil ontdekken over katoen, dan kan je deze twee studies van COSH lezen (studie 1, studie 2).
 

Gelukkig zijn er heel wat fabrikanten van duurzame jeansbroeken die het anders aanpakken. Hier vind je een selectie.
 

Wat is dan de  meest gebruikte stof ter wereld. Wat zou dat zijn, als katoen tweede was? Wel, op de eerste plaats staat de groep van de synthetische  stoffen. Dit is eigenlijk plastic, en het is zo populair omdat he zo goedkoop is.  Ze zijn op petroleum gebaseerd en hebben hierdoor al een enorme negatieve impact op het milieu. Hier gaan we nu niet verder op in. Maar wist je dat ze tijdens het wassen micro plastic afgeven die nergens in de waterstroom tegengehouden wordt, en dus in de zee terechtkomt? 

 

Een guppy friend waszak is niet de zaligmakende oplossing maar houdt wel een deel tegen. Er zijn nu ook filters voor op de wasmachine maar daar heb ik zelf nog geen ervaring, meer informatie hier.

Regelmatig schuiven merken gerecycleerde stoffen naar voor als duurzame optie. Natuurlijk zijn deze beter dan "virgin" synthetische stoffen. Maar gerecycleerde stoffen zullen het probleem niet oplossen. Want de basis is nog steeds een synthetische stof en ook het recyclage proces heeft een milieu impact. Ik werkte mee aan een artikel in de standaard dat katoen en (gerecycleerd) polyester vergelijkt.
 

Natuurlijk is dit geen oproep om kleren met synthetische materialen weg te doen. Alles dat in jouw kast hangt, blijft de meest duurzame optie.

Opdracht

Neem je excel er eens bij.  Hoeveel kledingstukken bevatten katoen? Zijn er ook labels? Zo ja, zoek hier dan mss eens iets meer over op. Hoeveel kledingstukken bevatten synthetische stoffen? 

Maak vervolgens een combinatie met synthetische  kledingstukken of stukken die katoen bevatten zoals ook jeans broeken, rokken, vestjes... Deel ze in de facebook groep of in mijn mailbox. Liefst uit de nee-stapel. Of wat dacht je ;-).

bottom of page