top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBie

5 x Duurzame Jeans


Jeansbroek Armed Angels




Investeren in goede basics blijft een waardevolle optie. Jeans is voor de meeste mensen iets dat niet in de kleerkast mag ontbreken. Gemiddeld mag je voor één jeansbroek echter 7000 liter water en de nodige chemicaliën rekenen. Door te opteren voor een duurzame variant maak je dus echt wel een verschil.



HNST en MUD Jeans


Een wereld zonder afval? Sinds de lezing van econoom Kate Raworth 2 jaar geleden droom ik hier mee van. Met merken als het Belgische HNST en het Nederlandse MUD jeans komen we een stapje dichterbij. Zij gebruiken namelijk oude jeansbroeken om hier nieuwe van te maken. Bij hun eerste oogst haalde HNST meer dan 6000 jeansbroeken binnen. De helft waren nog te goed en konden naar de kringwinkel, de andere helft werd tot de vezel afgebroken om er in combinatie met tencel een nieuwe jeans van te maken. Mocht je als drager van deze jeans er ooit genoeg van krijgen, dan zal ook dit exemplaar een nieuw leven krijgen. Zelf ben ik trotse eigenaar van een salopette van HNST. Ik ben zo blij dat ik hierin investeerde. Je bent onmiddellijk gekleed en ze zit ongelooflijk comfortabel.



Kuyichi


Kuyichi is pionier als het om duurzame jeansbroeken gaat. Ze startten vanuit een vzw die in 2000 bezig was met de koffieteelt in Peru. Toen ook de katoenteelt enorm vervuilend en ongezond bleek te zijn, richtten zij Kuyichi op. Het is het eerste biologische jeansmerk ter wereld. Kuyichi is de Peruviaanse God van de regenboog en staat voor kleur en positiviteit . Via hun merk willen de Nederlandse oprichters dit ook in de mode-industrie brengen.



Nudie Jeans


Washings zijn zwaar overroepen ;). Met hun campagne "break your own jeans" roept Nudie Jeans hun klanten op zelf het design van hun jeans te creëren. "Hoe dan?" hoor ik jou denken. Wel, door de basis "dry jeans" die niet bewerkt is, heel lang te dragen zonder te wassen. Zo krijg je op basis van jouw levensstijl een customized jeansbroek met verkleuringen, strepen... Je vindt op hun website inspirerende verhalen en beelden van deelnemers die soms zelfs 80 dagen hun jeans droegen zonder ze te wassen. In New York bezocht ik 3 jaar geleden de repair winkel van Nudie Jeans. Ze willen hun klanten namelijk inspireren en helpen om hun jeans zo lang mogelijk te dragen.



-Armed Angels


Dit merk ontdekte ik jaren terug op de beurs Modefabriek in Amsterdam. Hun filosofie: duurzaamheid moet normaal zijn en geen uitzondering. Ze lanceerden ook hun eigen jeans die ze "detox jeans" doopten. Het gebruik van te veel chemicaliën blijft in heel de mode-industrie een groot probleem, zowel voor de makers maar zeker ook voor ons als dragers. Onze huid is in oppervlakte ons grootste orgaan. Het is dus helemaal niet gezond om deze aan chemicaliën bloot te stellen. Met de lijn van Armed Angels zit je dus safe.

459 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page