top of page
Zoeken

3 karaktervolle merken

Foto van schrijver: BieBie

Hoe kies jij een merk? Is de pasvorm belangrijk? Of eerder de kleur en de print?

Of val je voor de algemene look & feel? Deze vragen kunnen je helpen om jouw stijl te ontdekken.


Ik kocht recent een stuk van deze drie merken. Twee ervan kende ik al en wilde ik al lang eens dragen. Eén merk is nieuw en een zeer fijne ontdekking. Ontdek er hier alles over.


Ik ontmoette oprichtster Monica begin 2019 op Neonyt, een grote beurs in Berlijn rond duurzame mode. Ik was toen al een paar jaar fan van haar merk. Elk stuk heeft karakter maar is tegelijk tijdloos. Haar silhouetten hebben krachtige vormen, kleuren en karakter. Het eerste hemdje dat ik van haar heb, heeft kimono-mouwen. Dit hemdje kocht ik vanwege de orgininele vorm. Het is speciaal maar kan toch met veel gecombineerd worden. De kraag kan op verschillende manieren gedragen worden. Zij die mij al langer volgen, weten dat ik fan ben van het spel met kleren. De productie gebeurt in Spanje op een kilometer van hun kantoren. Ze hebben hier dus heel nauwe contacten mee. Voor stoffen opteren ze zowel voor overstock als voor gerecycleerde materialen en gecertificeerde stoffen. Toevallig zijn alle drie de stuks gemaakt van tencel. Onderaan geef ik wat meer uitleg over deze stof.


Belgische Verkooppunten: HOST, Tenue Préférée



Ik was vanaf het begin fan van dit merk van Cristina. Toen waren er slechts een paar modellen die telkens terugkwamen in andere kleuren. Het meest populaire had kimono-features. Ik wachtte tot dit zou uitkomen in één van mijn lievelingskleuren, maar dit moment kwam spijtig genoeg niet. Nu, jaren later, is het assortiment veel uitgebreider en in deze collectie bleek "mijn hemdje" er tussen te zitten. De bijna klassieke snit krijgt een extra dimensie door de lichte oversized look. De kleur en knopen zorgen voor karakter. Naz wordt volledig geproduceerd in kleinschalige fabrieken in Cristina's thuisland Portugal. Op de webiste vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende productiepartners. Voor hun linnen werken ze bijvoorbeeld samen met één van de weinige ateliers in Portugal. Het is fijn om zo echt de mensen achter dit merk te ontdekken. Mijn hemdje is net als de andere stuks uit deze blog gemaakt uit duurzame viscose, hier lycocel. Daar geef ik hieronder wat extra uitleg over.


Belgische Verkooppunt: HOST



Het doet mij altijd veel plezier om een nieuw merk te ontdekken. Zo ook bij Papu. Normaal ben ik niet meteeen fan van prints, maar bij deze klopt het naar mijn gevoel gewoon helemaal. Het heeft iets artistieks; zoals bij een schilderij kan ik er naar blijven kijken. Het geeft telkens een ander beeld. Het is een hemd dat op zichzelf staat maar ook met heel wat te combineren valt. Door het uitgebreide kleurenpalet biedt het heel wat opties voor vestjes en bovenstukken. Wat ik fijn vind aan dit merk is dat ze heel transparant zijn over de uitdagingen die duurzaam produceren met zich mee brengt. Zo zijn ze de laatste jaren heel hard gegroeid en gingen ze samenwerkingen aan met nieuwe partners. Ze schreven hierbij hun "code of conduct" uit en kijken nu hoe ze hier nog beter over kunnen rapporteren. Ook voor de productie plannen ze deze evolutie: materialen, verkooppunten ...


Tencel en lyocel

Als je een duurzaam kledingstuk vastneemt, is er een grote kans dat het gemaakt is van de stof 'tencel', al dan niet met de vermelding 'lyocel' erbij. Zonder er vooraf op te letten bleek ik zo'n drie bovenstukken geselecteerd te hebben. Maar wat voor stof is dit nu juist? Wel, het is de duurzame variant van viscose, ook wel kunstzijde genoemd. Viscose wordt gemaakt van houtpulp. Je hebt verschillende varianten afhankelijk van de houtsoort. Duurzame varianten gebruiken enkel hout van de daarvoor bestemde bossen en bovendien maken ze het productieproces van de stof zo milieuvriendelijk mogelijk.

Lyocell is een duurzame viscose gemaakt van eucalyptus. De grootste firma die dit produceert, is Lenzing in Oostenrijk en zij patenteren dit als Tencel. Deze firma doet echt zijn best om een zon laag mogelijke impact te hebben. Zo hergebruiken ze bijna 99 % van hun oplosmiddelen die ze nog hebben om dit te maken. Ook zijn ze op zoek naar manieren om hun energiegebruik te reduceren.


 
 
 

Kommentare


Met dank aan Audrey @audreyclaeysphotography voor de meest geslaagde foto's 

bottom of page