Lire en Français sur COSH
Read in English on COSH
We zitten volop #stayhome. Ja, dit zorgt voor vele uitdagingen. Maar laten we ons vandaag even op de voordelen focussen. Hierbij denk ik aan geen files, geen make-up, geen (killer) heels en de kans om comfy kleren te dragen. Over het laatste kreeg ik onderstaande vraag. Heb je zelf een vraag? Stel ze dan gerust via bienoe@b-right.org of contacteer mij op sociale media.
Vraag
Ken jij duurzame (Belgische) merken waar ik eens naar kan kijken voor 'huiselijke' kleding?
Ook voor onze merken en winkels zijn dit uitdagende tijden. Met acties zoals #ikkoopBelgisch en #kooplokaal kunnen we hen steunen. Daarom focus ik mij in dit lijstje op Belgische merken en merken die bij onze Belgische retail verkocht worden. Bij elk merk staat er een link waar je terecht kan.
Ik start graag met één van de Belgische pioniers in duurzame mode. Adinda en Froya startten meer dan 10 jaar geleden met Froy en Dind. Ondertussen hebben ze naast 2 vrouwen- en kindermerken ook een herenmerk. Een vaste waarde in hun vrouwen collecties zijn de velours truitjes. Deze zijn niet enkel lekker retro maar ze hebben ook een enorme aaibaarheidsfactor. Je wil er meteen aan voelen en ze aantrekken. Deze collectie zorgt ervoor dat je er met de velours jumpsuit niet alleen aaibaar uitziet maar dat je ook met de nodige klasse jouw virtuele afspraken kan doen.
Ook mijn tweede merk,ln knits is van eigen bodem. Oprichtster Ellen is één van de eersten die het fairtrade verhaal op een mooie en laagdrempelige manier bracht. Haar 350 Peruviaanse vrouwen kregen een gezicht. Omdat ik zelf 5 maanden in Peru woonde, weet ik wat de positieve impact van zo'n project is. De kleren ademen zachtheid uit. Als je investeert in één van haar tijdloze stukken wil je het waarschijnlijk niet meer uitdoen. Ze heeft zowel tijdloze zwarte broeken als meer funky kleuren zoals gold, coral en lila. Ideaal om jouw zetel op te fleuren.
Vier jaar geleden ontdekte ik het merk Jan 'n June in hun thuisstad Hamburg. Ik was meteen fan en kocht een vest van hen. Sinds 2013 maken deze twee vriendinnen uitgepuurde kleren. De collecties zijn minimalistisch zonder saai te zijn. De arabis pants zijn los genoeg voor comfort maar bewaren door hun snit een zekere elegantie. Hun hele productie is gecentraliseerd in één fabriek in Polen. Het is een bewuste keuze om slechts met één dichtbij gelegen partner te werken. Lange termijn relaties en transparantie zijn voor hen immers van groot belang.
Een merk dat in India gemaakt is, heeft sowieso een streepje voor bij mij. Tijdens mijn bezoek in september ontdekte ik immers welke positieve impact duurzame merken daar hebben. Door het creëren van goede werkomstandigheden help je hele gezinnen en dus ook gemeenschappen vooruit. Dit strakke, bohemien merk ziet er dus niet enkel mooi uit maar kan je dus ook met een goed gevoel dragen. De jumpsuits vallen heerlijk luchtig en geven tegelijk een stylish gevoel.
Deze pioneer mag zeker niet in dit lijstje ontbreken. Thought clothing werd meer dan 20 jaar geleden in Australië opgestart onder de naam Braintree. Ondertussen zijn ze London based en verkopen ze in meer dan 1000 winkels wereldwijd. Ze hebben een heel uitgebreide selectie van loungewear. Het grootste deel van hun collectie is gemaakt uit natuurlijke materialen zoals organisch katoen, bamboe en wol. De broeken en jumpsuits gaan van lekker basic tot vrolijke prints. Echt voor ieder wat wils.
Comments