top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBie

5 x duurzame handtassen


Handtas VioletIk kocht mijn "O My Bag" ongeveer 6 jaar geleden bij Today is a Good Day. De eerste echte duurzame concept store in Antwerpen. Ondertussen is de zaak spijtig genoeg verdwenen. Het was mijn eerste echte investering en ik ging verschillende keren naar de winkel voor ik hem uiteindelijk kocht. Ondertussen beleefde ik ongelooflijk veel plezier aan deze tas. Het merk kreeg een aantal jaren geleden een eco leather prijs. Ze inspireerden hun looierij in India tot een meer ecologische aanpak waardoor deze anders gingen produceren en deze manier van werken ook aanboden aan andere merken. Dit droeg bij aan de verduurzaming van de industrie. Naast ecologisch is ook het sociale aspect heel belangrijk voor hen. Al hun werknemers in India werken in goede omstandigheden voor een fair loon. Sinds een paar jaar kan je jouw oude handtas terugbrengen als de liefde over is. Hiervoor kan je ze ruilen tegen een ander exemplaar of 20 % korting krijgen.


Lieveling 's verkooppunt: HOST BerchemToen oprichtster Ina haar vader aan kanker verloor besloot ze zijn droom voort te laten leven. Ze nam de (hun?) kurk boomgaard in Portugal als inspiratiebron voor Captain Cork. Hierbij creëerde ze een hele wereld van kurk; handtassen, portemonnees, yogamatten,... en natuurlijk mondmaskers. Kruk blijkt een wonderlijk product te zijn. Niet alleen worden de bomen beschouwd als de Europese (amazone) longen. Ook de stevigheid, wasbaarheid en kwaliteit van de kurkproducten zelf is uitzonderlijk. Ben je er nog niet bekend mee? Bezoek dan zeker haar winkel in de Hoogstraat die naast een mooi assortiment ook een half kurk museum bevat.


MATT&NAT Minji DW • Chai


Dit Canadese handtassenmerk is al meer dan 25 jaar pionier als het over vegan handtassen gaat. Ondanks het gebruik van gerecycleerde synthetische materialen (PU en PVC) hebben ze zeker geen goedkope uitstraling.

Integendeel, hun tassen, rugzakken,... hebben een luxueuze uitstraling waar ik fan van ben. Ik hoop wel dat ze naar de toekomst toe meer gaan inzetten op materialen met minder impact. PU en PVC blijven een grote negatieve impact hebben op het milieu. Voor de lining (voering) gebruiken ze gerecycleerde pet flessen, 21 per zak om concreet te zijn. Dit zorgt echt voor een positieve impact. Ze produceren al jaren in China en zeggen lange termijn relaties met hun fabrieken te hebben. Buiten dat één van hun fabrieken een certificaat heeft dat dwang en kinderarbeid verbiedt blijven ze betrekkelijk vaag over wat ze concreet doen. Dit zou transparanter mogen. Hun zakken blijken uit verschillende bronnen wel heel kwalitatief te zijn wat weer wel duurzaam is. Zoals altijd aan jou de keuze. ;-) Kies je voor een tas is het altijd een optie hen eens te bevragen over zaken waarmee je zit. Dit helpt hen realiseren dat dit belangrijk voor jou is.


Lieveling 's verkooppunten: HOST, Harvest Club
Normaal promoot ik enkel merken die je in België kan kopen. Maar mijn tas van Zirkeltraining is al 4 jaar mijn partner in crime. Ik kocht hem toen ik oudjaar in Berlijn vierde. Het was echt liefde op het eerste zicht. De tassen zijn gemaakt van oude turnmatten en het leer van plinten. Allemaal preloved (or hated afhankelijk van jouw sport herinneringen ;-)) materialen omgetoverd tot unieke stukken. Doordat de toestroom van hun grondstoffen beperkt is, zijn de oplages dat ook. Ze zijn allemaal gemaakt in een klein aterlier in Duitsland. Mijn ervaring is dat ze heel kwalitatief zijn en tegen een stootje kunnen.
Is een Nederlands merk dat staat voor grafische, tijdloze en minimalistische ontwerpen. Ik ontdekte het jaren terug toen ze een samenwerking opstartten met juwelenontwerpster Anna Rosa. Op deze foto zie je één van de resultaten van deze samenwerking. "Het handvat" van deze clutch is bijvoorbeeld gemaakt van overschot corian. Een restproduct uit badkamers waar Anna in één van haar juwelen collecties ook regelmatig mee werkt. Zand-ervover gaat over starten met een nieuwe lei. Iets dat jij in 2021 misschien wil doen? Het merk wordt met uitsluitend Europees leer in een atelier in Polen vervaardigt.


Lieveling 's verkooppunten: Anna Rosa en Tenue Préférée

313 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page