top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBie

Feels like summerKiez


Voor al de bikinis van deze shoot ging ik naar Kiez, een fantastische duurzame lingerie en bikini winkel in Antwerpen. Ben je er nog nooit geweest? Dan is het zeker een bezoekje waard. Ze heeft ook een webwinkel.


Anekdote


Een tijdje geleden stond ik op een beurs naast een standje van Kiez. Er hing een kanten body van het merk Anekdote die bij iedereen in het oog sprong. Ik denk dat hij het best als sensueel te omschrijven was. En laat dit meteen ook de essentie van dit Berlijnse merk zijn. Uitgepuurde stijlen met net dat ietsje meer.


Toen ik op zoek was naar een bikini voor deze shoot sprong dit merk met zijn rode bikini weer in het oog. Het bleek meteen ook de juiste fit. Toen ik meer over Anekdote begon te lezen wist ik dat ik dit merk wou voorstellen. Het merk is echt gestart uit de passie van Sofie, een Zweedse dame om het anders te doen. Toen ze naar Berlijn verhuisde besloot ze bikinis en lingerie te maken die er knap uitzien en goed zitten, maar die ook een mooi verhaal hebben.


Van de stoffen tot de productie. Elke stap wordt met zorg en liefde uitgedacht. Voor stoffen kiezen ze zowel voor overstock stoffen, die anders op de vuilnisbelt belanden, als voor innovatieve materialen zoals onder andere econyl, gemaakt van visnetten, tapijten,... Mijn bikini is gemaakt van B.recycled, een gerecycleerde polyamide, waardoor minder water en energie wordt gebruikt.


De productie gebeurt zowel in Berlijn als in twee kleine productieateliers in Polen. Ik heb hierover wat bijkomende vragen gesteld. Het was fijn hoe Sofie zelf meteen uitgebreid antwoordde. Doordat het kleine ateliers zijn hebben ze geen (dure) certificaten. Maar alle werknemers krijgen een leefloon. Dit klinkt mss niet sexy maar is veel beter dan de gemiddelde kledingarbeider die een minimumloon krijgt waarvan zij/hij amper kan overleven.
Underprotection


Een vijftal jaar geleden zocht ik een duurzame bikini in België. Ik vond niets in een fysieke winkel en botste online op het merk Underprotection. Ik was meteen fan van de bikini die ik vond maar twijfelde. Ik voel me zelf niet zo op mijn gemak bij online kopen en hij kwam ook van Denemarken. Uiteindelijk besloot ik ervoor te gaan. Het was half een succes, letterlijk en figuurlijk. Van het topje ben ik tot de dag van vandaag fan. Maar het broekje bleek met de gaatjes niet zo zwembaar :-). Ik kocht een ander broekje en ben nog altijd blij met de bikini die zeer kwalitatief bleek te zijn.


Fast Forward naar 2022. Ik ben onder de indruk van de stappen die ze namen en nog altijd nemen. Hun visie is uitgebreid en onderbouwd. Ze hebben aandacht voor alle stappen van het proces. Niet alleen voor de gebruikelijke zaken zoals de stoffen waarvoor ze een zeer gedetailleerd overzicht maken. Deze bikini is bijvoorbeeld van gerecycleerde polyester en draagt het “global recycled standard” certificaat.


Maar ook het feit dat ze oog hebben voor de levensduur en tweede leven van hun producten. Zo moedigen ze je aan om hun producten zelf te maken. Als beloning hiervoor krijg je een bon. Daarnaast werken ze met een take back programma. Als je stukken terugstuurt krijg je een waardebon voor het dubbel van de prijs.


Wat ik ook fijn vind is dat ze een heel hoofdstuk wijden aan de arbeidsomstandigheden. Ik denk dat dit voor merken die veraf produceren vaak heel uitdagend is om op te volgen. Ze werken hiervoor samen met heel wat partners die aan begeleiding doen en certificaten geven. GOTS is een keurmerk dat ik ken en dat me vertrouwen inboezemt. Niet alle vermelde organisaties ken ik of zijn even streng/uitgebreid.


Maar ik heb echt wel het gevoel dat Underprotection er mee bezig is en mooie stappen zet, ondanks de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Ze publiceerden ondertussen een uitgebreide code of conduct. Hierin werd opgelijst wat ze belangrijk vinden. Ook zijn ze aangesloten bij de fair wear foundation die hen begeleidt en controleert in de stappen naar "faire"omstandigheden.
Organic Basics


Omdat niet iedereen fan is van een bikini leek het mij ook leuk om er een badpak bij te hebben. Ik ben blij om zo meer over het merk Organic basic te mogen ontdekken. Het is een groter merk dat ik al langer ken. Maar ik wist er eigenlijk maar heel weinig over. Ik was aangenaam verrast om er wat meer over te ontdekken op hun website.


Eerst en vooral was ik enthousiast over de details beschikbaar per producent. Er is telkens een hele factsheet met alle gegevens; of het een familie zaak is, het aantal jaren dat het bestaat, aantal uren die ze per week werken, dagen vakantie die ze hebben, certificaten,...


Ze gaan telkens op zoek naar de nieuwste technologie wat betreft stoffen. Ze gebruiken enerzijds heel wat tencel en gerecycleerde materialen zoals kasjmier. Voor deze bikini uit de re-swim collectie gebruiken ze plastiek, onder andere uit de oceanen. Maar daarnaast werken ze nu met ook materialen die ervoor zorgen dat de kledingstukken minder snel gaan stinken.


Wat ik ook heel straf vind aan dit merk is hoe transparent ze communiceren. Zo delen ze jaarlijks hun impact report waar ze aangeven welke vooruitgang ze (niet) maakten. En vooral die "niet" vind ik wel knap, dat je als merk durft zeggen wat je niet gelukt is. En waar je nog stappen kan zetten. Daar kunnen veel merken nog een voorbeeld aan nemen.

212 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page