top of page
Zoeken
Foto van schrijverBie

Greenwashing




Er rijzen steeds meer vragen over het "groen wassen" van bedrijven. Dit betekent dat bedrijven hun praktijk veel groener gaan voorstellen dan dat ze in werkelijkheid is. Vaak gebeurt dit door het gebruik van heel vage marketing termen zoals bewust, natuurlijk, organisch,....


Zo las een deelneemster aan mijn programma bij een merk "this is a conscious choice" en vroeg zich vervolgens af of dit dan goed is. Verder op de website van dit merk is weinig te bespeuren om dit te ondersteunen. Ik vind enkel de zin "We are very passionate about our designs, and it is therefore important, that we constantly improve our business towards a more sustainable supply chain." Maar als het gaat om concrete engagementen blijken ze enkel lid te zijn van the better cotton initiative. Voor iemand die naar voor schuift dat ze een conscious choice zijn lijkt mij dit wel heel beperkt.


Dit is een veel voorkomende praktijk. Meer en meer consumenten hechten belang aan duurzame productie. Bedrijven willen deze consumenten voor zich winnen. Maar ze nemen hierbij vaak een shortcut en kiezen voor quick wins in plaats van een langetermijn engagement. Ze doen het dus enkel voor de financiële winst.


Wat zijn typische green washing praktijken:


  • Een mini collectie naar voor schuiven die het iets beter doet, dit heel hard uitvergroten en in de etalage plaatsten. Niets doorgedreven doen bij de rest van het merk.


  • Het iets beter doen gaat vaak over het gebruik van (iets meer) duurzame stoffen. Maar regelmatig gebruiken ze maar een klein percentage, minder streng gecertificeerde katoen (better cotton in plaats van GOTS),.... Meestal is dit ook maar voor één collectie waar ik het hierboven al over had.


  • Bedrijven zijn van één dag op de andere duurzaam. Een doorgedreven vorm van duurzaamheid vraagt tijd. Is een bedrijf van één dag op de andere duurzaam zonder een onderbouwde uitleg? Dan schort er waarschijnlijk iets.


  • Eén van de grootste uitdagingen op vlak van duurzaamheid is de snelheid waarmee er geproduceerd en geconsumeerd wordt. Aan dat basis businessmodel wordt er vaak weinig gedaan.


  • Over de arbeidsomstandigheden wordt er vaak met geen woord gesproken. De meeste fast fashion merken die rond duurzaamheid werken zetten enkel in op de ecologische impact. Het grootste deel van hun arbeiders heeft nog altijd geen loon waar ze van kunnen leven.


Wat kan je hieraan doen?


  • Check even het sustainability luik op hun website. Het is geen goed teken als dit vaag is. Dit gaat zoals reeds vermeld over het gebruik van nietszeggende woorden zonder concrete acties. Wordt er bijvoorbeeld naast stoffen nog over iets anders gepraat (productie, transport,...) Belangrijk is dat de voorgestelde acties meetbaar zijn en uitgestippeld worden op een tijdlijn. Dat het sustainability verhaal gekoppeld is aan de rest van hun bedrijfsvoering.


  • Zoals hierboven al aangehaald draait het vaak rond één mini collectie. Op zich moet een bedrijf ergens beginnen. Maar als deze collectie niet past binnen een groter duurzaam plan dan blijft het greenwashing.


  • Stuur een mail naar het merk. Je vraagt je misschien af wat jouw impact is. Maar als er veel individuen zijn zoals jij (en die zijn er meer en meer) dan is de impact groot. Ik spreek uit ervaring als ik zie hoeveel er nu al is veranderd, in vergelijking met met 8 jaar geleden toen ik mijn onderzoek hierrond begon.


  • Steun een niet fast fashion merk. Fast fashion, zoals het woord zegt, drijft ons om zoveel mogelijk te kopen. Stel jezelf de vraag of dit is wat je wil? En of je misschien niet blijer wordt van één uniek fantastisch bloesje, in plaats van een hele reeks waar je eigenlijk toch niet zo helemaal warm voor loopt.


219 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page